2020

Boží slovo není v karanténě

Milí přátelé a partneři,

všichni v současné době prožíváme vyhlášený stav nouze a jsme podrobeni mnoha omezením. V mnoha našich běžných a zejména církevních a misijních aktivitách nelze pokračovat tak, jak jsme byli zvyklí. Ještě více než my ve svých domovech byl kdysi omezen apoštol Pavel, když se pro evangelium ocitl ve vězení. Ve své situaci ale prožíval nádhernou jistotu: „Boží slovo není ve vězení“ (2Tm 2:9). A my k tomu dnes můžeme dodat: Boží slovo není v karanténě!

A proto se 12. ročník Celonárodního čtení Bible uskuteční i letos. Veřejné akce nejsou povoleny, ale díky současným komunikačním technologiím se můžeme setkat online a číst společně Bibli ve skupinkách přátel na dálku. Jako každoročně plánujeme čtení na velikonoční týden, letos tedy na 6.–12. dubna. Jen v loňském roce jsme četli téměř na 40 místech po celé republice. Jen si představme, na kolika místech může Boží slovo zaznívat letos, kdy se může přidat každý ze svého domova! Díky čtení online odpadne organizátorům starost o zábor veřejného prostranství, o ozvučení a další technické záležitosti – a hlavně se budou moci připojit i ti, kdo se v minulosti z nejrůznějších důvodů zúčastnit nemohli.

Rádi bychom Vás tedy povzbudili: připojte se spolu s námi k letošnímu Celonárodnímu čtení Bible online! Mrkněte na stránku www.ctenibible.cz a facebookovou stránku kde pro Vás připravujeme návod, jak na to. Nebo nám napište na cteni@bible21.cz a my Vás navedeme. Uspořádat čtení tedy letos bude paradoxně ještě jednodušší než v předchozích letech. Stačí oslovit rodinu, přátele, členy sboru nebo farnosti a pozvat je ke společnému čtení Bible na dálku během letošního velikonočního týdne. Zúčastnění budou potřebovat jen: Bibli, počítač nebo mobil s internetovým připojením a kamerou a případně brýle :-).

Virtuální čtenářská skupinka může vzniknout už jen při účasti dvou lidí, ale samozřejmě bude dobré propojit čtenářů více. Budeme samozřejmě rádi, když povzbudíte další čtenáře např. tím, když na naší FB stránce nasdílíte snímek obrazovky s vaší skupinkou, napíšete, jaké texty jste si vybrali a případně, co zajímavého jste si při čtení uvědomili nebo prožili. Bude skvělé, když také umístíte své město nebo obec na mapku Celonárodního čtení – určitě to povzbudí i ostatní, když uvidí, na kolika místech čtení probíhá.

A ještě bonus na závěr: už v předvelikonočním týdnu budeme na naší facebookové stránce streamovat živé videopřenosy, kde budou své oblíbené biblické pasáže číst známé osobnosti. Tímto způsobem chceme akci propagovat a vyzvat co nejvíce lidí k četbě Bible a k přemýšlení nad jejím poselstvím. Možná, že v současné zvláštní situaci tak promluví poselství Bible i k lidem, kteří by se k jejímu čtení jinak nedostali…

Celonárodní čtení Bible jako každý rok podporuje a koordinuje Nadační fond Bible21 ve spolupráci s nakladatelstvím Biblion. To pro pořadatele čtení opět připravilo mimořádnou nabídku Biblí a Nových zákonů s množstevními slevami 50–70% z běžné ceny. Kromě toho Biblion po dobu současného uzavření kamenných knihkupectví nabízí všechny své tituly s poštovným zdarma.

Přejeme Vám hodně sil a pevné zdraví a kéž Vás i Vaše blízké v těchto dnech provází Boží blízkost a milosrdenství.

Koordinační tým Celonárodního čtení Bible – Nadační fond Bible21